Специалистите в Сливен не знаят за обявена национална кампания
Специалистите в Сливен не знаят за обявена национална кампания / netinfo
В 25 града у нас започва нацонална кампания за безплатно изследване на дишането по повод 19 ноември - световен ден за борба с хроничната обструкивна белодробна болест /ХОББ/. Организатори на едномесечната кампания са Българското дружество по белодробни болести и Асоциацията на българите, боледуващи от астма.

„От вас научавам за тази кампания”, заяви пред Дарик радио директорът на Регионалния център по здравеопазване Сливен д-р Ивелина Георгева.

Директорът на Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести д-р Мими Димитрова също официално не е уведомена от организаторите:

„Сливенската Туб-болница има възможности за функционално изследване на дишането и това е наше задължение когато има съмнение за заболяване, като при констатиране на такова, насочваме пациента към личния лекар или специалст в доболнчната помощ, но по принцип всички лекари в специалзираната белодробна болница са членове на Българското дружество по белодробни болести и подкрепяме неговата инициатива”, каза д-р Димитрова.

Оратизаторите на кампанията обявиха гореща линия 0700 10105 (на цената на един градски разговор от цялата страна) за всеки работен ден между 10:00 и 17:00 часа желаещите могат да получат допълнителна информация за здравните заведения и датите, на които ще се извършва безплатното изследване на дишането в отделните райони на страната. Необходимо е обаче голямо търпение, защото телефонът постоянно дава заето или оператор обявява, че поради технически причини абонатът не може да бъде избран. На телефонната линия медицинските консултанти ще определят нивото на риска от развитие на ХОББ на всеки обадил се. Рисковите пациенти ще бъдат насочвани към кабинетите за безплатно изследване на дишането, твърдят организаторите.