Службите по земедлие и гори ще правят регистрации и на 26 януари
Службите по земедлие и гори ще правят регистрации и на 26 януари / netinfo

Всички общински служби по земеделие и гори, включително и Областна дирекция „Земеделие и гори” в Сливенска област ще работят на 26 януари /събота/, съобщи за Дарик директорът на областната дирекция Люба Грозданова. В този ден служителите ще приемат само заявления за финансово подпомагане на стопаните в отглеждане на селскостопански животни. Програмата за подпомагане на фермерите е в размер на 7500 евро и е в рамките на три години. Субсидията, която се полага за единица обработвана площ е 14.10 лева на декар, като Грозданова уточни, че плащането е за предходната 2006/2007 година.

Директорът на областната дирекция припомни, че крайния срок за пререгистрация на земеделските производители за създаване и поддържане на регистър или /Наредба 3 /е до 25 март. Земеделски стопанин не извършил регистрация или пререгистрация губи правата си за настоящата година. Грозданова поясни, че регистрираните земеделци имат право да кандидатстват за финансово подпомагане пред Държавен фонд „Земеделие”, да получат възстановяване на акциза за горивата и да кандидатстват по част от мерките по програма за „Развитие на селските райони”.

Земеделските производители получават право да ползват преференции при заплащане на социални и здравни осигуровки и преференциални механизми при данъчно облагане.За целта трябва да представят платежни и данъчни документи. Попълва се анкетна карта за регистъра на земеделските производители и формуляри по образец в съответната общинска или областна дирекция.