Сливенската колегия на Лекарския съюз ще участва в събора, свикан от министъра
Сливенската колегия на Лекарския съюз ще участва в събора, свикан от министъра / netinfo
9 делегата от Сливен ще участват в Националния отчетно–изборен събор на Българския лекарски съюз, който бе свикан от министъра на здравеопазването на 9 януари. Съборът ще има кворум и ще покаже волята на голямата част от лекарите в България, съобщи д-р Юлия Бянкова, председател на Регионалната колегия на БЛС.

„Председателят д-р Андрей Кехайов прави отчаяни опити да осуети този събор и вероятно няма да дойде. На мен също ми е безкрайно неприятно, че се стигна до тази ситуация и се наложи министърът да ни насрочва събор, но ние сме длъжни да спазваме Закона за съсловните организации, независимо дали ни харесва министъра или институцията.

Съборът, който е насрочен от д-р Кехайов на 18 януари в Сандански, е противоуставен и не мога да разбера кой устав четат малкото колеги, които все още влизат в схемата на председателя, защото уведомление за събор се прави не по-малко от два месеца от датата на насрочването му” - е мнението на председателят на местната лекарска колегия.

„Звучи несериозно на Андрей Кехайов да е даден мандат за подписване на Национален рамков договор от около 40 делегати и гости от 4 колегии в страната, които участваха в подобието на събор на 13 и 14 декември. Свидетели сме на едни неетични, грозни и много срамни за съсловието събития. Във всички тези борби аз виждам доста сериозни икономически, персонални и корпоративни интереси”, каза д-р Бянкова. Според нея сегашният Управителен съвет на БЛС не бива да бъде освобождаван от отговорност и не е изключено съсловната организация да стигне до съдебни дела за разрешаване на споровете за ръководния орган, ако се проведат два паралелни събора

Вече има две официално обявени кандидатури за приемник на досегашния председател. Едната е на председателя на колегията във Варна д-р Божидар Нанев и другата на д-р Михаил Тиков от Пазарджик. Вероятно ще бъде издигната и кандидатурата на д-р Цветан Райчинов от Русе, бивш зам. председател на УС на БЛС, който подаде оставка преди една година.На днешното си заседание сливенските делегати няма да вземат решение за подкрепа или издигане на някого, а ще свършат техническата работа по определяне на членовете на мандатната комисии и тази по избора.

„Предварителното обявяване на кандидатури за поста си има положителните страни и всеки лекар може да си избере подходящ кандидат. Компроматите срещу кандидатите за председател, които се появяват в интернет форумите за съжаление са вече нещо нормално за нашия обществен живот”, смята д-р Юлия Бянкова.