Чикаго
Чикаго / Красимир Георгиев
Станалото вече традиционно събиране на сливенци в Чикаго се превърна отново в празник не само за тях, но и за останалите българи в града край Мичиганското езеро.

В топлата есенна вечер, броени дни преди официалния празник на Сливен, желаещите да участват в земляческата среща бяха повече от местата в залата към православния храм "Света София"в Дес Плейнс.

Чикаго
Красимир Георгиев


 Програмата на вечерта и този път бе богата и разнообразна: поетичен рецитал от творби на сливенски поети, изпълнен от Красимир Андонов, концерт на талантливите цигуларки Теди и Деси от "Twin Violas", кръшни български хора на танцьорите от ансамбъл "Хоро" с ръководители сливенците Иринка и Тодор Гочеви и ново издание на викторината"Познавате ли Сливен?" Наградите за най-любознателните включваха, освен бутилка "Сливенска перлова", книги на наши емигрантски автори и постери съвременно българско изкуство.

Чикаго
Красимир Георгиев


 
Събитието с много настроение, танци, приятни разговори и нови запознанства. В Чикаго - най-големия български град извън България - сливенската колония се оказа не само една от най-многобройните, но и една от най-добре организираните. В подкрепа на това твърдение е и дейността на сформираният миналата година инициативен комитет "Сливенци в Чикаго - за Сливен".

Сега той се ангажира с нова благотворителна акция: събиране на средства за закупуване на ехограф, необходим за отделението по хемодиализа към Окръжната болница "Д-р Иван Селимински" в града под Сините камъни. След като инициативата бе обявена по време на тържеството, дошлите тази вечер откликнаха и събраха $ 400 само за няколко часа. През близките дни сумата ще бъде преведена в банковата сметка на здравното заведение.
 
Сливенската вечер в Чикаго 2017 бе най-ранното отбелязване на Димитровден - официалният празник на града на 100-те войводи, който се празнува по традиция на 25 октомври. Това бе символичен жест към родното място и знак за непрекъсналата връзка с него.
 
Гостите и отганизаторите на проявата заявиха, че очакват с нетърпение следващото й издание през 2018 г.