Сливен чака още пари за водния проект
Сливен чака още пари за водния проект / netinfo
„Процедурата за пречиствателна станция за отпадни води по програма ИСПА трябваше да бъде проведена от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/. От две фирми - кандидати беше допусната само едната и тя даде оферта от 19, 5 милиона за изпълнение на проекта, вместо предвидените 9 милиона. Тогава процедурата беше прекратена от МОСВ”, обясни кметът на Сливен Йордан Лечков.

Екоминистърът Джевдет Чакъров е обещал пред кмета в телефонен разговор, че ще се намерят пари и ще се проведе нова процедура или пряко договаряне.

„Това е последната информация и всичко друго е спекулация. Истински ще се радвам да се осъществи проекта за пречиствателна станция, но мога да кажа, че в Стара Загора и в други градове с такива проекти също има проблеми. Затова винаги настоявам, когато законът позволява, изпълнителите да бъдат сливенски фирми, защото можем да ги контролираме. От министерство увериха, че ще отпуснат още пари. Средства не достигат и за реализация на проекта за подмяна на водопроводната и канализационна мрежа, за който са необходими още 4-5 милиона, защото оценката на проекта е правена през 2005 г.”, каза още кметът.

По този проект, заедно с апликационната форма, община Сливен подписа споразумение с МОСВ и в момента се чака документацията, която да позволи общината да проведе процедурата по обществена поръчка за избор на изпълнител. Това ще стане след като се получи документацията от министерството. Общината има готовност да обяви процедура за строителен надзор, но засега изчаква, защото още не са известни параметрите. „Надявам се средствата за тази инвестиция да бъдат осигурени, защото тя е много необходима за една община в 21 век”, заключи кметът.