Министърът на правосъдието в служебния кабинет проф. Янаки Стоилов се срещна с бабата на убитата Кристин от село Сотиря - Милка Георгиева, и съпруга й, информират от МП.

Срещата е именно по молба на Георгиева, след като Върховният касационен съд постанови доживотен затвор за убиеца на детето - Мартин Трифонов. Първите две инстанции осъдиха Трифонов на доживотен затвор без право на замяна.

Убиецът на Кристин от Сотиря помоли съда за снизходителност

Георгиева изрази притесненията на семейството си, че окончателното съдебно решение създава възможност за предсрочно освобождаване на извършителя.

Стоилов обясни, че по смисъла на Наказателния кодекс доживотният затвор може да бъде заменен с наказание лишаване от свобода за 30 години, ако осъденият е изтърпял не по-малко от двадесет години.

Доживотен затвор за Мартин Трифонов за убийството на малолетната Кристин в Сотиря

Министърът обърна внимание на важността съдилищата да намират начин да обясняват своите решения по чувствителни за обществото случаи. Стоилов посъветва семейството да се обърне към Националния съвет за подпомагане и компенсация на пострадали от престъпления.

Той заяви още, че е много важно сдруженията на пострадалите от престъпления да взимат активно участие в обсъждането на законодателни промени.
БТА