С велопоход бе отбелязана Европейската седмица на мобилността в Сливен
С велопоход бе отбелязана Европейската седмица на мобилността в Сливен / Община Сливен

За първи път в Сливен се проведе  вело и пешеходен поход през града, по случай отбелязването на Европейската седмица на мобилността. В него се включиха колоездачи и пешеходци. Мото на шествието е „Ден в Сливен без коли”.

Стартът с прерязване на лентата, бе даден на своеобразна велоалея по бул. „Георги Данчев”, в който се включиха и представители от Словакия, Полша и Латвия. Колоната на велосипедистите бе предвождана от полицейски автомобил. Движението бе спряно по маршрута бул. „Братя Миладинови” и „бул. „Хаджи Димитър”, за което съдейства  и РУП-Сливен.

„Мерките, които трябва да са заложени във всяко едно общинско управление за доброто здраве и бъдеще на гражданите е осигуряване на повече пешеходни зони и велоалеи, което е цел на „Европейската седмица на мобилността”, посочи Мария Диловска от общинския отдел по екология, организатор на проявата.

Очаква се повече от 2000 европейски града да участват в дванадесетото издание на европейската седмица на мобилността, която започна на 16 септември и ще продължи до 22 септември под мотото "За чист въздух! Вие сте на ход!". Мотото акцентира върху факта, че всички ние имаме своята роля и че дори малките промени, например осигуряване на повече възможности за използване на обществения транспорт, съвместно пътуване с други граждани, придвижване с велосипед вместо с автомобил или просто придвижване пеша, могат да подобрят качеството на живот в европейските градове.