Рядко архитектурно гробно съоръжение откри Георги Китов край Сливен
Рядко архитектурно гробно съоръжение откри Георги Китов край Сливен / Д-р Георги Китов
Рядко като архитектура гробно съоръжение откри експедицията на д-р Георги Китов в първата могила край село Тополчане. Гробницата представлява правоъгълна камера с размери 3.90 на 2.60 м. Според археолозите тя е била разбита и ограбена още в древността. Запазени са първият ред от добре обработени каменни блокове и каменният кожух от необработени камъни над съоръжението, който го е предпазвал от могилния насип. Големи железни гвоздеи подсказват за дървена покривна конструкция. Входът е широко отворен на юг, без преддверие. Това е много рядка по планировката, архитектурата и по пространственото си решение гробница – казват археолозите. При първоначалното тракийско погребение пред погребалната камера е горяло ритуално огнище. Намерени са животински кости, вероятно от кон.

В могилата, която се намира между селата Калояново и Тополчане, още при сондажните разкопки бяха открити сребърни женски накити от погребение, направено през Средновековието. По-късно бяха открити и проучени 18 християнски погребения от ХІІІ – ХІV в., от които 3 детски. Един от гробовете е по-ранен – от ІХ- Х век. Намерени са над 30 стъклени и бронзови гривни, 2 чифта – сребърни и бронзови, както и няколко обеци, бронзови пръстени, огърлици от бронз, стъкло и керамика, малък бронзов печат с кръстче. Някои от бижутата са редки по изработката си – две от гривните са с украса от ромбчета и врязани ямички, оригинална е бронзовата огърлица.

Експедиция „Темп” на д-р Георги Китов е набелязала 14 могили източно от Сливен, които да бъдат проучени за три месеца. 300000 лева ще струват проучванията. Според сключения с експедиция „Темп” договор, откритите при разкопките находки, ще постъпят в Регионален исторически музей Сливен.