Росен Плевнелиев успокои: Никого няма да нападаме
Росен Плевнелиев успокои: Никого няма да нападаме / БГНЕС, архив

Най-важното е, че българската армия се модернизира и става все по-съвместима със съюзническите сили, заяви на учебния полигон "Ново село" край Сливен президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Росен Плевнелиев.

Той присъства на ВИП ден по повод на заключителния етап на тактическото учение "Кабиле 2015 г." за сертифицирането на Шеста батальонна бойна група от състава на Сухопътните войски.

Разполагането на военна техника е в рамките на споразуменията в Уелс

По думите на държавния глава е необходимо да се инвестира в армията, защото не може да се очаква друга армия да се грижи за сигурността на държавата. "Никого няма да нападаме, всички въоръжения тук, независимо дали са български, или американски, са на НАТО, каза още Плевнелиев и добави, че военните учения и разполагането на военна техника са изцяло с отбранителна насоченост.

Президентът поздрави армията за споразумението за военно сътрудничество с Германия.

САЩ прехвърлят 250 единици тежко оръжие в Източна Европа

Плевнелиев каза още, че Министерството на отбраната ще положи усилия за модернизация на съществуващите летателни машини, която да удължи техния живот.

Началникът на отбраната вицеадмирал Румен Николов заяви, че в учението участват два танка, като това е било по-малко от планираното. България е част от НАТО и не трябва тези машини да бъдат възприемани като чужда техника, каза той.

До края на месеца танковете ще останат на територията на страната, а в следващи учения, ще има и друга военна техника, посочи той.

Други новини от Сливен