Ямболци харчат два пъти по-малко за Нова година
Ямболци харчат два пъти по-малко за Нова година / сн. архив Дарик - Сливен

Ямболци ограничават харчовете си по празниците, показа анкета на кореспондента на Дарик.  80 на сто от гражданите ще посрещнат Нова година с покупки до 100 лева. В тази група са предимно възрастни хора, пенсионери и семейства, в които има безработни. Те се ограничават до най-необходимото, като включват в разходите си и дребни суми за подаръци на деца и внуци. Въпреки че за току-що отминалата Коледа децата са получили подаръци, хората смятат, че трябва да ги зарадват и за Нова година.  

От 100 до 200 лева ще похарчат 13 процента от гражданите. Те ще си позволят по-богата трапеза, повече плодове и пресни зеленчуци.

Само седем на всеки сто са приготвили и ще дадат за Новогодишния празник до 500 лева. В тази сума се включват парите за куверти в ресторанти и за нова дрешка или някакъв аксесоар към тоалета. 

Анкетираните твърдят, че са свили разходите си почти наполовина в сравнение с минали години. Купуват по-малко глезотии за трапезата, минават на по-евтини питиета. Част от възрастните са се разбрали предварително и не си разменят подаръци. По-малко сладкиши ще слагат и в торбичките за сурвакарите. Криза е, обобщават хората и остават с надеждата идващата Нова година да е по-богата.