Предлагат десет нови паметници за закрила в Сливенско
Предлагат десет нови паметници за закрила в Сливенско / община Сливен

10 нови паметници на културата да бъдат включени в регистъра на паметниците на културата предлага Обществен съвет за закрила на недвижимото културно наследство в община Сливен.Това са Старата баня на Сливенските минерални бани, Каменна крепида около бившата Друмева могила в Старо село, Паметник на загиналите във войните 1912 – 1918 г. в бившия 6-ти артилерийски полк, Параклис „Св. Мина“ в Сливен, Параклис „Св. Ана“ в Сливен, Водонапорна кула на старата сливенска жп гара (до автогарата), Сграда на фабричната администрация на текстилната фабрика „Недев-Саръиванов“, Административна сграда на фабриката на Стефанови, в дефилето за с. Бяла, Църквата в с. Горно Александрово, строена 1920 г. от тревненски майстори, Чешма в с. Николаево (т.н. Горчивата чешма).

Набелязали са обекти,  край които да се поставят информационни двуезични табели - Църквите „Св. Димитър“, „Свети Никола“, „Света Богородица“, „Света София“, Взаимно училище, Параклис „Свети Мина“, Държавната фабрика с управител Добри Желязков, Старата часовникова кула, Търговски маази в центъра на Сливен, Средна баня на ул. Ген. Драгомиров № 1, Старата баня на Сливенските минерални бани. Вече са направени предложения за премахване на пейките зад паметника на Хаджи Димитър и сливенските възрожденци, за подмяна на настилката на алеите и постамента и оформяне на храста Савина, вдясно от водещата към паметника алея.

Реставрация на паметника на 6-ти артилерийски полк и отваряне на предвидената покрай паметника улица, пресичаща поделението. По паметника на Симеон Табаков са необходими довършителни работи по проекта, както и официалното му  откриване .Предложението на обществения съвет е да бъдат изместена количката за сладолед от паметната плоча на Кръстьо Асенов и детската въртележка от паметника на Добри Желязков, кашпите от паметната плоча на Михаил Чайковски.

Да бъде поставена врата на тракийската гробница в село Калояново. Сливенските училища да поемат грижата за почистването на паметници и пространството около тях, собствениците да бъдат задължени да поддържат терените във вид, който не загрозява градското пространство.

Предлагат десет нови паметници за закрила в Сливенско
netinfo

Общественият съвет за закрила на недвижимото културно наследство е съвещателен орган към кмета, който подпомага общината при изпълнението на функциите й, свързани с организирането и координацията на общинската политика по опазване на културното наследство на територията на община Сливен.