Правила за отпускане на помощи ще гласува Общински съвет - Сливен
Правила за отпускане на помощи ще гласува Общински съвет - Сливен / Дарик Сливен

Правила за реда и начина за отпускане на финансови помощи от бюджета на общината ще гласува Общинският съвет в Сливен. Предложението внася председателят на Постоянната комисия по здравеопазване д-р Радко Кесов.

„Искаме съвсем малка корекция на правилата, по които до сега са отпускани финансовите средства. Промяната се прави за по-справедливо предоставяне на парите на нуждаещите се граждани", каза пред Дарик д-р Кесов. Той информира, че за тази година за целта от бюджета на общината са отпуснати 15 000 лева, които до края на юни са били раздадени.

Миналата година сумата също е била 15 000, но след актуализация на бюджета, са отпуснати още толкова. Д-р Кесов изрази съжаление, че често има молби за нужди, които са се получили вследствие на бедствия, въпреки това предложения за отпускане на финансови помощи за тях са внасяни от общинската администрация.

Сега се предлага размерът на предоставената помощ да не бъде по-голям от 500 лева. По изключение, взависимост от случая, могат да се отпускат и повече пари, пише в предложението.

Еднократно финансово подпомагане да могат да получават деца-сираци, настанени при роднини и близки, многодетни и самотни майки, самотни възрастни хора, лица с увреждания и намалена работоспособност над 51 процента, бездомни хора, лица, нуждаещи се от операции и животоспасяващи средства, които не се заплащат от касата и лица, претърпели тежка злополука или пострадали от природни бедствия.