Пожарът на полигона "Ново село" е под контрол и в момента се извършват действия по овладяването и ликвидирането му. Това каза комисар Владимир Демирев, директор на Регионалната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" (РДПБЗН) в Сливен.

Направена е минерализована ивица на западния фронт, където е останал активен пожарът, натам духа и вятърът. Мястото се охранява, като целта е да не се прехвърли огънят през ивицата. Взело се е решение да се пали насрещен огън, за да затихне пожарът.

Второто огнище на изток снощи е било почти изгасено. Сутринта е установено, че там няма горене. В този участък е насочена верижна машина за прокарване на минерализована ивица.

Продължават опитите за овладяване на пожара над полигон „Ново село“

В гасителните дейности днес участват около 100 души - военни, пожарникари и горски служители. При гасенето се вземат всички мерки с оглед да бъдат избегнати инциденти и зони, където може да има невзривени боеприпаси, останали от военни учения.

По данни на Държавното горско стопанство огънят е обхванал над четири хиляди декара, пожарът е на фронт над шест километра, каза още комисар Демирев. Гори шумата под дърветата и храстите, там има широколистна гора, уточни той.

Пожарът възникна в четвъртък като низов, тръгнал е от сухи листа и храсти, като вероятна причина за него са стрелби при военно учение.
БТА