Посрещаме завърналите се от Кандахар военнослужещи
Посрещаме завърналите се от Кандахар военнослужещи / ОА - Ямбол, архив

Тържествен ритуал по посрещане на военнослужещите от 26-ти контингент, участвали в операцията на Международните сили за поддържане на сигурността в Афганистан ще се състои днес, 17 юли в Ямбол. Завърналите се от Кандахар военнослужещи ще бъдат посрещнати в 11.00 ч. пред сградата на община Ямбол.

Контингентът бе изпратен на мисия с тържествен ритуал на 7 януари, отново в Ямбол, в присъствието на военния министър Ангел Найденов и началника на отбраната генерал Симеон Симеонов.

 

В състава на 26-ия контингент от Въоръжените сили на Република България са включени близо 420 военнослужещи от 16-та рота за охрана на летище Кандахар, два съветнически екипа, военнополицейско подразделение, щабни офицери и медицински екипи. По време на мисията военнослужещите изпълняваха задачи по охрана на вътрешния периметър на летище Кандахар, подготовка и съветване на формирования от Афганистанската национална армия, осигуряване на медицинска помощ за военнослужещи от ISAF и за местното население. В състава на контингента са включени и 41 жени военнослужещи, като 31 от тях са в състава на ротата.