Писта за развитие на млади пилоти отвори врати в Твърдица
Писта за развитие на млади пилоти отвори врати в Твърдица / knowbox.bg

Нова картинг писта бе открита официално в Твърдица. Пистата в града ще носи името на автомобилния състезател Тодор Славов, който загина по време на рали „Твърдица-Елена" тази година. Новооткритата писта е с дължина 710 м. и има четири конфигурации в едната посока. Дължината на старт-финалната права е 150 м., а ширината - 10 м. Виражът е широк 7 метра. Съоръжението разполага с трибуна със 150 седящи места и триетажна сграда с офиси, модерни сервизни помещения, зали за семинари и др.

„Благодаря на цялата общественост на Твърдица, че направиха това голямо уважение на моя син Тодор. Съоръжението е прекрасно, надявам се тук да се обучават много млади таланти, които да завладеят високи подиуми не само в Твърдица, но и на световен шампионат.", каза бащата на Тодор Славов - Слави Славов.

Писта „Тодор Славов" в Твърдица е подходяща локация за старт на следващите етапи в развитието на проекта Hyundai Racing Trophy. Едномарковият шампионат има за цел да развива млади пилоти и да ги обучава с помощта на професионален треньор. Екипът на шампионата ще използва пистата за подготовка на състезателните коли Hyundai i20 Coupe R1. Там те ще бъдат подготвяни преди старта на всеки следващ сезон и ще бъдат сервизирани преди състезанията от шампионата. Пилотите, състезаващи се в Hyundai Racing Trophy ще имат възможността да тестват и да създават персонални настройки на състезателните си автомобили преди всяка надпревара.

„Това е много важен момент, както за града, така и за страната. Подобно съоражение не е строено в България през последните 40 години и тук искам да благодаря на министър Десислава Танева. Като човек, който се е занимавал дълго време с автомобилен спорт, през годините не можах да видя отделена инвестиция за такова спортно съоръжение. Преди 12 години, когато дадохме старт на първото рали „Твърдица" започна да се гради спортния имидж на целия град като автомобилна дестинация. Именно липсата на такива съоръжение са забавили движението на спорта като развитие и като методика в целия автомобилен спорт. Надявам се днес да дадем старта на една нова епоха в автомобилния спорт в България и тук да започнат да се обучават много млади пилоти. В началото на годината започнахме успешния проект Hyundai Racing Trophy, който основно ще се занимава с млади състезатели, които постепенно да навлязат в дебрите на автомобилния спорт. Носейки името на Тодор Славов, ние поемаме много голям ангажимент. Защото Тодор наистина беше звезда и легенда и остава завинаги такъв. Оттук нататък това съоражение ще бъде много сериозен момент в сърцата на всички и на всеки един състезател, който направи първите си крачки на тази писта. Надявам се всички да носят в сърцата си неговата смелост, неговия финес към автомобилния спорт, защото той наистина искаше да достигне най-високи върхове.", сподели проджект мениджърът на Hyundai Racing Trophy Георги Гвоздейков.

Амбицията на Община Твърдица е новооткритата писта да се използва като център за иновации, в който да се провеждат различни активности, целящи развитието на българския автомобилен спорт до световен стандарт. На мястото ще се организират семинари, представящи новостите в спорта в световен аспект. За целта ще се отправят покани към утвърдени лектори и професионалисти в областта от Европа. На мястото ще се организират различни изложения за иновациите в моторните спортове, на които световни и местни фирми да представят своите разработки, подобрения и идеи.

Високото ниво, на което е изградена писта „Тодор Славов" предоставя възможност за професионални обучения на активни състезатели. Те ще получават пълна подготовка за преминаване от една дисциплина в друга, съобразени с възрастта и развиването на пилотите, както и подобрение на техните умения и добиване на нови знания. В деня на откриването, пилотът Христо Геров подари на пистата своя картинг, с който е станал европейски шампион през 1999 г. и ще може да се използва от посетителите на пистата.

На откриването на пистата двама от пилотите на едномарковия шампионат Hyundai Racing Trophy Симеон Симеонов и Христо Геров демонстрираха своите умения със състезателния автомобил Hyundai i20 Coupe R1, който е специално разработен за целите на шампионата. Малките коли Volkicars, състезаващи се в надпреварата V1 Challenge Bulgaria също минаха по новата писта.