Откриха надгробни паметници в нерегламентирано сметище
Откриха надгробни паметници в нерегламентирано сметище / Общински пресцентър Тунджа

Три надгробни паметника откриха в нерегламентирано сметище край село Генерал Инзово, съобщиха от община Тунджа. Те са открити след почистване на сметището, а по думите на етнолога Димитър Михов това не са гробове, а изхвърлени надгробни паметници от предосвобожденския XIX в. Тяхното първоначално място е било в първото гробище на Талашманлии /Генерал Тошево/, погълнато от разрастващото се някога село, след това били преместени в църковния двор. А в началото на ХХI в., след започналият ремонт на най-стария храм в община „Тунджа", „изчезнали". Едва сега се разбира, че те са се озовали на сметището.

„Паметниците, говорещи за Коста, Таньо, Никола, Куньо, Теодор и Милко, са от време, когато малко хора са можели да си ги позволят. Писани са от майстор с гръцки почерк, което ни навежда на мисълта за Голям манастир", уточни Михов. Те са преместени в обновената музейна сбирка към Народно читалище „Развитие - 1905 г.", с. Генерал Тошево, която е създадена преди повечеот половин век от Диньо Пеев. Сбирката не е богата на брой експонати (малко над 100), но представя, освен етнографски предмети, и историческото развитие на селото - първият в околността църковен храм, първото в околността българско училище, както и първостепенното по важност в областта съпротивително движение по време на Втората световна война...

Представен е и раздел „Археология", в който можем да видим неголям брой предмети от античността и средновековието. Сред тях се откроява античен капител или база, заедно с част от колона, относно които Димитър Михов се шегува, че са от кметството на селото по времето, когато е живял Христос.