Откриха изложба, посветена на Балканската война
Откриха изложба, посветена на Балканската война / Община Сливен

С изложба под надслов „Балканската война през погледа на художника" започна официалното честване на 100 години от Балканската война в Сливен. Изложбата бе открита от кмета на града Кольо Милев.

 В изложбата „Балканската война през погледа на художника" са включени произведения на изтъкнати имена в българското изобразително изкуство - Владимир Димитров - Майстора, Иван Лазаров, Васил Стефанов  и художници от Сливен - Георги Хаджидимитров, Стефан Егаров и Атанас Кавръков. 

Владимир Димитров - Майстора, Атанас Кавръков, Георги Хаджидимитров са участници и военни художници, чиято задача е била да документират и увековечат спомена за саможертвата на Българската армия. 

 Със средствата на живописта, скулптурата и рисунката художниците пресъздават атмосферата на събитията, на част от които са и преки свидетели. Експозицията е открита за посещения от днес  в къща „Миркович".

Директорът на галерията Даниела Ненчева посочи, че основната цел на изложбата е учениците от Сливен да се запознаят с това знаменателно събитие от българската история. Честването на 100-годишнината от Балканската война и от основаването на Трета българска армия в Сливен започна.

Отбелязването на двете годишнини ще продължи с ритуал за полагане на венци и
цветя в 17 часа пред паметника на 7-ми конен полк „Орлето". В 17.30 часа пред сградата на Военния съд и Военната прокуратура ще се състои официално откриване на паметна плоча - 100 години Трета Българска армия. 

Гости на празника на третоармейци ще бъдат министърът на отбраната Аню Ангелов, началникът на отбраната генерал Симеон Симеонов, командирът на Сухопътните войски генерал-майор Стефан Василев, генерал-лейтенант Атанас Самандов, командващ на Съвместното командване на силите, областният управител на Сливен Марин Кавръков, общественици и политици, генерали, адмирали, войни от запаса и резерва, офицери, сержанти и войници, и техните семейства.

Вечерната тържествена програма ще се проведе в голямата зала на ДТ „Стефан Киров" - Сливен от 18 часа с тържествено събрание - концерт на Ансамбъла на Българската армия.  

Програмата ще завърши с тържествена заря-проверка от 20.30 часа на площад „Хаджи
Димитър".