Сливен
Сливен / община Сливен
Десетки жители и гости посетиха първия ден на Фестивала на Стоте войводи. Над 20 шатри, с изложени продукти на сливенски производители, отвориха за първите посетители. След откриването започна развлекателната програма с изпълнението на самодейни състави от общината.
 
Кметът Стефан Радев откри третото издание на събитието, което от следващата година ще бъде с ново име. На една от  шатрите е поставена урна, в която през двата дни на фестивала ще се събират предложения. Идеята е събитието да се превърне в истински наследник на Сливенския панаир, който се е провеждал още през 1876 година, когато своите стоки са представяли търговци от цялата страна и чужбина.
 
„Добре дошли на това събитие, на което се срещат традицията, творчеството и качеството на нашите производители. Община Сливен подкрепя местния бизнес и това е едно от съвместните ни събития. Нашите фирми са конкурентноспособни и трябва да имат възможност да покажат продуктите си. Вече трета година организираме този фестивал, гледаме напред и искаме да го надграждаме. Затова очакваме предложения за ново име на събитието, като идеята ни е да ни препраща към големия сливенски панаир от 19 век, който е бил известен в цялата Османска империя”, каза Стефан Радев.
 
„Сега пред нас, пред прекрасната ни родина България, стоят нови предизвикателства. Това, което трябва да направим, е да я превърнем в прекрасно място за живеене. Имаме големи цели – да се повишат доходите в България, да се повиши жизнения стандарт и съм убеден, че България ще е едно от най – добрите места за живеене в Европа. Убеден съм, че можем да го направим заедно. Дължим го на тези, които са дали живота си и са посветили живота си  на това България да е свободна и независима държава”, допълни кметът на Сливен.
 
На откриването присъстваха още председателят на Общинския съвет Димитър Митев и зам.-кметовете Пепа Чиликова и Стефан Кондузав.
 
В програмата през първия ден на фестивала участваха Ансамбълът за народни песни и танци –Сливен, детско-юношески танцов колектив „Здравец” при НЧ „Слънце 1928”, с. Гавраилово и НЧ „Светлина 1926”, с. Селиминово, фолклорна група „Детелини” при Общинска организация на инвалидите-Сливен, с художествен ръководител Митьо Вълков, фолклорен певчески състав „Тракия пее” при Тракийско дружество „Лазар Маджаров”, с ръководител Илия Янев, фолклорен клуб „Сливенци”, с ръководител Красимира Николова, певческа група при НЧ „Пробуда 1932”, с. Камен, младежки танцов състав „Браво” с ръководители Станка и Иван Иванови, школа по народно пеене „Славейче” при НЧ „Хр. Ботев 1897”, с ръководител Петя Григорова, НЧ „Даскал Д. Димов”, с. Желю Войвода.

Днес, 23 септември програмата на фестивала ще започне от 11 ч. с представление на Кукления театър, от 16:45- DJ парти, 18:45 – Кулинарно шоу с Ути Бъчваров и изпълнения на самодейни състави. От 20 часа ще започне концерт на Петър Станоев – Пецата. В 21 часа на сцената ще се качат роклегендите от „Сигнал”.