/ община Тунджа
Над 400 участници и гости от 18 населени места на Община „Тунджа“ събра село Безмер на Осмия младежки фестивал „Тунджа - творчество и иновации“ 2018.

Фестивалът се организира от Община “Тунджа”, кметство село Безмер и Народно читалище ”Светлина - 1928” - с. Безмер, с финансовата подкрепа на Министерството на културата.

Благотворителна инициатива на Община „Тунджа“ и Авиобаза „Безмер“ (СНИМКИ)

За поредна година в организацията и провеждането на проявата се включиха Авиобаза Безмер, Областен съвет на Български червен кръст, Общински център за изкуство и извънучилищни дейности „Тунджа”, кметства, читалища и учебни заведения от общината.

Тази година символ на фестивала бяха колоритните „Петли“ на творецът и почетен гражданин на община „Тунджа“ - Иван Колев, с което се отбелязаха 90 години от неговото рождение.

Безмер
община Тунджа


Освен отличителните тениски с щампа на петли, които получиха всички участници и гости, акцент на празничното събитие беше изрисуването на фестивалния символ върху сградите на Младежкия дом и на кметството от талантливите художници- Даниел Дубаров и Николай Димитров.

Фестивалът „Тунджа -творчество и иновации” е едно уникално по рода си събитие за общината и нейните жители - своеобразен празник на младостта и традициите, обединяващ хора от различни поколения.

VІII-ти Международен младежки фестивал „Тунджа- творчеството и иновации“

В парковото пространство около читалището бяха подготвени кътове за спортните игри по пейнтбол, стрийтбол, дърпане на въже, дженга, скачане с чували, дартс, стрелба с лък и открий предмета, в които взеха участие 23 отбора, включително и представители на международни делегации от Украйна, Беларус и Гърция.

Безмер
община Тунджа


Интерес сред най-малките гости на празника предизвикаха арт – ателиета по рисуване и изработка на различни сувенири, представени от социалните услуги на общината и Общинския център за изкуство и извънучилищни дейности.

Не бяха малко и желаещите да се докоснат до различни стрелкови оръжия под ръководството на военните от Авиобаза Безмер, както и да вкусят боб, приготвен на място в полевата кухня.

За да бъде празникът още по-атрактивен, специално място беше отредено за изложението на кулинарните творби от селата Безмер, Дражево, Роза и Генерал Инзово, които взеха участие в изданието „Селски мол - шарена трапеза“.

Събраните средства от кулинарното изложение ще бъдат насочени към Благотворителната кампания „Тунджа може“ за закупуване на нови мобилни ЕКГ апарати за спешните центрове в селата Скалица и Тенево.

Безмер
община Тунджа


Другата благотворителна инициатива, която се осъществи по време на Осмия младежки фестивал, бе разнасянето на топла храна по домовете на самотно живеещи възрастни хора от младежи от община „Тунджа“, военни и доброволци от Младежката организация на Български червен кръст.

Благотворителните инициативи са изцяло в контекста на политиката на община „Тунджа” да бъдат подпомагани нуждаещите се хора, точно и навреме. В празничния ден имаше демонстрации, организирани от доброволци на младежкия БЧК и военни от Авиобаза Безмер.

Безмер
община Тунджа


С приветствие към участници и гости на селото се обърна кметът на община „Тунджа” Георги Георгиев. Той определи Осмия младежки фестивал „Тунджа -творчество и иновации” като „Празник на Младостта, която стремглаво преследва мечтите си, чертае хиляди планове и с лекота разчупва стереотипи, търсейки своя път в живота“.

„Сега всеки миг пред вас се разкриват нови посоки и възможности за развитие, но никога не губете безценната връзка с поколенията преди вас, защото когато сте изправени пред поредния „урок“ на живота, техните мъдрост, знания и опит ще бъдат вашата опора“, каза в обръщението си кметът Георгиев и подчерта, че грижата за настоящето и бъдещето на младите хора е сред важните за общината приоритети.

Приветствия отправиха още кметът на село Безмер-Росен Русев, командир Димитров от Авиобаза „Безмер“ и ръководителите на трите чуждестранни делегации от Републиките Беларус, Украйна и Гърция.

Безмер
община Тунджа


Близо четири часа отборите мериха сили, ловкост, бързина и издръжливост в различни спортни игри, в края на които бяха излъчени следните победители:

-        Първо място в отборната игра „Пейнтбол“ завоюва отборът на село Ханово;
-        Първо място в отборната игра „Стрийтбол“ бе присъдена на отборът на село Дражево;
-        Първо място в играта „Стрелба с лък“ извоюва отборът на Република Украйна;
-        Първо място в играта за точност „Дартс“, спечели отборът на село Ботево;
-        Безапелационният победител в игрите „Скачане с чували“, „Дженга“ и „Дърпане на въже“ бе отново отборът на село Ханово.  


Всички отбори получиха грамоти за участие, а на завоювалите първи места бяха връчени почетни плакети. Празникът продължи с богата програма с изпълненията на Ивета Костова, танцова школа „Тандем“ и младият изпълнител от Беларус - Игор Дударчик. Фестивалът продължи с младежка дискотека и барбекю.