Осигуряването на добра среда за образование и развитие на младите е приоритет за община Сливен
Осигуряването на добра среда за образование и развитие на младите е приоритет за община Сливен / Община Сливен

Осигуряването на добра среда за образование и развитие на младите хора е приоритет в работата на община Сливен и ние ще продължим да отстояваме тази позиция и занапред. Това заяви днес кметът Стефан Радев по време на работна среща, посветена на промените в Закона за предучилищното и училищното образование и новите държавни образователни стандарти и програми.

По думите му, образователната система в общината функционира добре във всичките нейни елементи. Пред присъстващите той потвърди ангажиментите на общината към детските градини и училищата за осъществяване на още по-ефективното им функциониране. На събирането в Сливен присъстваха още заместник-министърът на образованието и науката Ваня Кастрева, областният управител Димитър Сяров, началникът на РИО Сливен Бисерка Василева-Михалева, директори на дирекции от МОН, началниците на РИО в Ямбол, Бургас и Стара Загора, директори на детски градини и училища от четирите области и др.

Зам.-министър Кастрева представи първите три държавни образователни стандарта, които са залегнали в проекта за нов закон за предучилищното и училищното образование. Това са държавният образователен стандарт за учебния план, за общообразователната подготовка и за учебниците, познавателните книжки и образователните помагала. Стандартите са общо 19, а ако новият закон бъде приет, той ще влезе в сила от 1 август 2016 г.

Ваня Кастрева коментира и бюджетните средства, предвидени за системата на образованието. По думите й, тази година средствата, с които ще се увеличат единните разходни стандарти, ще бъдат основно за увеличаване на работните заплати на работещите в системата на средното образование.