/ iStock/Getty Images
"Обжалвания бавят доставката на електробуси и тролейбуси в община Сливен". Това каза кметът на града Стефан Радев в отговор на въпрос дали ще има обновяване на автопарка на общинското дружество "Пътнически превози".

Две процедури за доставка вървят в момента, обясни кметът и добави, че и двете се обжалват от изпълнителите.  В градския транспорт трябва всеки момент да се включат още шест тролейбуса и четири електробуса. Те трябва да се доставят по проект за близо 10 милиона лева.

Увеличиха цената на билета за градския транспорт в Сливен

"Процедурата за електробусите е била прекратена, защото участникът е бил само един. Ще бъде обявена отново. За доставката на тролейбусите има няколко участника, които също обжалват по различни причини. По този казус трябва да се произнесе съдът", посочи Радев.

Договорът за обновяване на обществения градски транспорт в общината по проект, финансиран по ОП „Околна среда 2014-2020 г.“, бе подписан още през 2019 г., като основната цел бе да се намалят вредните емисии и праховите частици в Сливен.

Проектът тогава не предвиждаше повишение на цените на билетите и картите за градския транспорт.  Към днешна дата обаче, променената икономическа обстановка и трайното повишаване на цените и разходите за гориво и електроенергия бяха мотивите, въз основа на които общинските съветници повишиха цената на билетите за градския транспорт в Сливен от 80 ст. на 1,20 лева.
БТА