Обучават безработни
Обучават безработни / netinfo

Да се организират обучения по 24 специалности и ключови компетентности в областта на чужди езици и компютърни умения реши на първото заседание на Постоянната комисия за заетост към Областния съвет за развитие в Сливен. Това съобщиха от областна администрация.


В тях ще бъдат включени 592 лица за обучение по професии и 150 за изучаване на чужди езици и компютърни умения. Най-много безработни ще бъдат включени в обучения за компютърен оператор , офис-секретар и готвач.

След обобщаване на информацията от региона тя ще бъде представена в Агенцията по заетостта за включване в годишния план за обучение на възрастни през 2009г.

По време на заседанието е направен и анализ на дейността на съветите за сътрудничество към дирекции „Бюро по труда” в областта. Независимо, че регионът е със сезонна заетост, от което следва увеличаване на безработицата в края на годината, от Регионална служба по заетосттаБургас отчетоха, че за декември 2008г. тя е едва 5,55% за целия район, което е с близо един процент по-малко от същия период на предходната година.