Общинска комисия прие програма за закрила на децата
Общинска комисия прие програма за закрила на децата / община Стралджа

Шест приоритетни направления са включени в тазгодишната Общинска програма за закрила на детето в Стралджа. Програмата бе приета на заседание на Общинската комисия за закрила на детето.

Директори на училища, главния експерт в общината Недялка Димитрова, секретар МКБППМН, представители на РУ-Стралджа, отдел „Закрила на детето при Дирекция „Социално подпомагане", РЗИ и РИО - Ямбол задълбочено обсъдиха представения отчет по всеки от приоритетите.

Вниманието беше насочено най-вече върху грижата за намаляване детската бедност и условия за социално включване на децата, осигуряване равен достъп до качествена предучилищна подготовка и училищно образование и закрила на деца с изявени дарби, подобряване здравето на децата, насърчаване участието им при формиране и изпълнение на политики, свързани с техните права и отговорности.

С изпълнение на Програмата за закрила на детето общината гарантира шанса за реализиране на един успешен модел за работа с децата и постигане на онова равнище на грижи и сигурност на семействата и децата, каквито имат развитите европейски държави. Сериозно беше коментиран и въпроса за пропускателния режим и видеонаблюдението в училищата на общината.

Комисията единодушно прие и предложения проект за Общинска програма за закрила на детето за 2016г.

Документите ще бъдат предложени за утвърждаване от Общински съвет Стралджа.