Община Сливен  помага на „Лекари на света”  с помещения
Община Сливен помага на „Лекари на света” с помещения / netinfo

Община Сливен ще съдейства на мисията „Лекари на света” да наеме помещения в Сливен и да разшири дейностите си по здравно образование на ромското население. Възможностите за сътрудничество и вариантите за офиси на мисията бяха обсъдени на работна среща с участието на кмета Кольо Милев, заместник-кмета Иван Славов, Ан Ландес, ръководител на „Лекари на света” за Централна и Източна Европа и координаторът на организацията за Сливен Кристоф дьо Винтер.

„Лекари на света” работят в Сливен от две години. Дейността им е в сферата на здравеопазването и е насочена основно към жителите на кв. „Надежда”. Извършват профилактична и здравно-просветна дейност чрез четиримата си медиатори от квартала. Мисията работи за намаляване нивата на детска смъртност, за превенция на ранната бременност, за повишаване на личната хигиена. Сред плановете им е да изградят и Хигиенен център за бременни жени в кв. „Надежда”.

Кметът Кольо Милев изрази готовност общината да подкрепя усилията на мисията. „Нашата здравна политика има същите цели – децата да имат здравно образование и грижа, да се повиши половата култура, което ще рефлектира и върху ранната бременност”, посочи кметът.

През последните две години „Лекари на света” работят в офис в кв. „Даме Груев”.  Желанието им сега е да имат помещения и в близост до кв. „Надежда”, и до институциите в Сливен, с които да сътрудничат по-активно.