/ Община Сливен
Подадени са  всички необходими документи по оспорване претенцията на МОСВ за около 4 000 000 лв.  по първия воден цикъл, заради която бяха запорирани сметките на общината. Това съобщи днес кметът Стефан Радев. Възражението е за недължимост на плащанията и е поискано спиране на незабавното изпълнение.

„Ако МОСВ продължава да поддържа претенцията ще трябва да заведе установителен иск срещу общината за дължимостта на сумата по запора. Запорът продължава да стои до произнасяне на съда, продължава да тече и срокът за доброволно плащане“, поясни кметът. Той коментира и какво ще предприеме Община Сливен след съдебните решения от последните дни, с които е осъдена да заплати над 2 500 000 лв. лихви за ненавреме изпълнени парични задължения.

Община Сливен е осъдена да плати над 2,5 милиона лв. лихви за забавени плащания

„И преди сме обсъждали, че възможно най- лошият и неефективен начин да се финансира община или каквато и да е структура е като просто не плаща на доставчиците. Това води до лихви, които са няколко пъти по-високи от пазарната цена на финансиране“, каза кметът и допълни, че ненавреме изпълнените  парични задължения за инфраструктурно строителство и ремонт на улици. Те са от периода 2006-2008 г.

През 2014 г. е подписано споразумение, с което общината признава, че дължи лихви и се задължава да продължи да ги  плаща в размер на наказателната лихва от 10 % върху главницата. Главниците са платени, а сумата е натрупана от лихвите до момента на плащане на главниците.

Кметът спаси община Сливен от запор за 21 милиона лева

„Затова и едно от първите действия, които предприехме беше да реализираме облигационната емисия и да платим главниците по капиталовите разходи, за да спрат да се трупат точно такива лихви.За съжаление с това споразумение  през 2014 година е прекъсната 3-годишната давност и тя е започнала да тече отново“, каза  още Стефан Радев и допълни, че фирмите са претендирали вземанията по съдебен път преди пак да изтече давността.В момента тече срокът за обжалване на решението.От общинското ръководство обмислят дали има някакви шансове предвид съдебното решение.

Община Сливен защитава тезата, че не дължи 4,5 млн лв на МОСВ

“Може би заключението на юристите ще бъде , че няма да има ефект по-нататъшно обжалване и по- добре да не продължаваме да влагаме пари в обжалването, а да търсим разговор с кредиторите поне да се разсрочи това задължение", коментира още сливенският кмет.