Стефан Радев
Стефан Радев / Община Сливен, архив
Община Сливен има срок от 14 дни да плати, но смята да обжалва исканите от Министерството на околната среда и водите  4,5 млн лв. Това заяви днес кметът на града Стефан Радев. Министерството има претенции за извършването на първия воден цикъл на Сливен, за изграждане на канализационна мрежа и пречиствателна станция за отпадни води, които са в експлоатация.

„Възможностите са общината да оспори пред Районния съд, който е издал изпълнителния лист, че не дължи тази сума и респективно да поиска спиране на изпълнението. И ако съдът се съгласи да спре изпълнението то ще бъде дадено  на НАП и те да заведат дело за доказване на претенцията”, обясни Радев.

Целта на общинското ръководство е да предизвика съдебен процес, защото по думите на кмета „досега по процедурата не сме имали възможност да обжалваме или да влияем по някакъв начин на процеса". Община Сливен ще защитава тезата, че не дължи 4,5 млн лв на МОСВ, категоричен е Стефан Радев.

Запорираха сметките на община Сливен

„Община Сливен не за първи път е в такова състояние. Досега не сме позволили такива претенции да спрат работата на общината. Няма да позволим и сега това да се отрази на гражданите. Мисля, че общината не дължи тези средства и ще се борим да докажем тази теза“, каза още кметът на Сливен.

Запор на банковите сметки и служебните автомобили е направен на 7 ноември чрез Частен съдебен изпълнител. Претенциите на министерството са от период, когато действаха предпресъединителните фондове по програма ИСПА 2008-2010 година, време когато договорните отношения не са с административен характер, както са сега договорите по европейските програми. Скандал между общината и изпълнителя "Бул Гейт" стана причина парите по програма "ИСПА" да бъдат спрени от Европейския съюз, а проектът - замразен.

Сега общината дължи около 1 милион лева на фирмата изпълнител, а Министерството на околната среда и водите също претендира за възстановяване на вложените средства.