Областният управител на Сливен глоби Лютви Местан
Областният управител на Сливен глоби Лютви Местан / Дарик Сливен, Архив

Областният управител на Сливен Марин Кавръков е наложил наказателно постановление на председателя на ДПС Лютви Местан и на кмета на котленското село Ябланово за водене на предизборна кампания на турски език без преводач.

Двете постановления са от 17 май и са на база решение на Районната избирателна комисия в Сливен и издаден акт за административно нарушение. Според акта, на 5 май в село Ябланово, по време на традиционния събор „Герлово пее и разказва" Местан, в качеството си на председател на ДПС е провел предизборна агитация на турски език, без преводач на български език.

Районната комисия е била сезирана от председателя на Областния предизборен щаб на ГЕРБ Десислава Танева, в комисията е предоставен видеоматериал и свидетелски показания. Глобата, наложена на председателя на ДПС е в размер на 2000 лева, а наказателното постановление може да се обжалва в седемдневен срок чрез областния управител на Сливен пред Районен съд - Котел. Кметът на Ябланово Джемал Чобан е глобен с 1000 лева за използване на обществен ресурс за политически цели. Средствата за провеждане на събора са гласувани от Общински съвет - Котел и събитието има не политически, а обществен характер, обясни Кавръков.

Чобан е глобен и с още 2000 лева, защото е провеждал предизборна агитация на турски език. „В България законите са написани на български език и трябва да се изпълняват. Вашият областен управител си свърши работата" - заяви Марин Кавръков. Той обясни, че двамата биха могли да обжалват, че няма нарушение, както и размерите на глобите.