Областният управител дава на прокуратурата „Напоителни системи, от там отричат нарушения
Областният управител дава на прокуратурата „Напоителни системи, от там отричат нарушения / netinfo

Сигнал до прокуратурата за ощетяване на държавата по време на безплатната поливка от „Напоителни системи" ЕАД - Сливен ще подаде днес областният управител Марин Кавръков. 6-ма земеделски стопани от различни населени места в областта са заявили безплатно поливане, но такова не  е било извършено.

По думите на областния управител служители на „Напоителни системи" ЕАД - Сливен са събирали пари за безплатната поливка, като само от едно село са събрани 7 000 лева и това е  присвояване на пари. По случая ще бъдат уведомени министъра на земеделието и горите, Председателя на комисията по земеделие Десислава Танева и Държавната агенция национална сигурност.

"Няма нарушения по време на акцията за безплатно поливане", заяви пред Дарик директорът на „Напоителни системи" ЕАД - Сливен Джемал Идриз. От старта на кампанията до 12 юли, когато е отменена заповедта, от дружеството отчитат безплатна вода за 570 хиляди лева. Само в село Драгоданово са били подадени заявки и подписани протоколи за 4 000 декара, които по-късно били полети безплатно, обясни Идриз и добави, че  „не може да се говори за ощетяване на държавата, защото тази година безплатното поливане е за сметка на дружеството. Всяка година цената на водата се определя от земеделския министър. Около 230 хиляди декара са годните площи за поливане в областта.