Няма нарушения в действията на екипа, оказал първа помощ на Василена
Няма нарушения в действията на екипа, оказал първа помощ на Василена / netinfo

Лекарският екип, оказал първа помощ на Василена Съртмаджиева не е направил никакви нарушения, съобщи днес директорът на РЦЗ Сливен доктор Ивелина Георгиева. Тя представи резултатите от извършената проверка по случая с 14 годишната ученичка, която припадна в училище и е в кома след клинична смърт.

Проверката по случая е показала, че фелдшерът, който работи в медицинския кабинет в училището не е бил на работа в момента на инцидента. Установени са няколко нарушения- липсвали са медицинските документи на учениците, има данни само за ръст и тегло на всеки от тях. Най-вероятно ще бъде наказан личния лекар на Василена доктор Николай Бакърджиев. Той е направил задължителните профилактични прегледи на момичето, но не е издал талон, който се дава за училището. При попълването на картата за училище, лекарят не е отбелязал също, че момичето е болно от епилепсия.

Василена е ученичка в 8 клас в Гимназия по икономика „Проф. д-р Д.Табаков” и припадна на 6 декември пред съучениците си. От тогава е в кома в реанимация на сливенската болница. Първото повикване на екипа е било в 16:26 часа. На обаждането се е отзовала доктор Стефка Радкова, педиатър със специалност нервни болести. Линейката е тръгнала веднага и пристигнала на мястото в 16: 37. Доктор Радкова е заварила Василена в клинична смърт - без дишане и сърдечна дейност. На мястото е пристигнал втори медицински екип и сърдечната дейност на момичето е била възстановена.