Нов социален проект в община „Тунджа
Нов социален проект в община „Тунджа / оБщина Тунджа

Започна подготовката на нов социален проект в община Тунджа.

Проектът „Център за услуги в домашна среда - интегриран модел на социално включване за независим живот в малките населени места от селски тип в община Тунджа" е финансиран по схема „Независим живот" на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" 2014-2020.

Целта на проекта е да се подобри качеството на живот на лица с увреждания, възрастни хора с хронични заболявания и лица в невъзможност за самообслужване чрез въвеждане на модел за комплексни грижи и подкрепа в домашна среда.

По проекта ще се реализират мерки за намаляване риска от настаняване в специализирани институции на лица, страдащи от функционални зависимости и ще се осигури равен достъп до интегрирани медико-социални услуги в домашна среда на хора, нуждаещи се от подкрепа, живеещи в 44-те населени места на общината.

Заедно с разширяване обхвата на услугите, дейностите по проекта са насочени и към осигуряване на работни места в социалната икономика. По проекта ще бъдат наети общо 40 лица на позициите „личен асистент" и „домашен помощник", както и 7 специалиста - социални работници, медицински сестри, рехабилитатор и психолог.

Новият проект е на стойност 499 964.12 лв., като общата продължителност на дейностите е 22 месеца, а интегрираните услуги за потребителите ще се предоставят дългосрочно - за период от 18 месеца.

Предстои до 20 ноември да се формира екип за организация и управление на проекта и Комитета по наблюдение. Ще бъдат разписани процедурите по набиране на персонал, формулярите за достъп до услугата и Правилата за подбор на потребители.

Срокът за подаване на документите е 20 декември 2015 година в отдел „Социални услуги" в общината.