Не се очаква спад на пазара на имотите след покачване на лихвите на кредитите
Не се очаква спад на пазара на имотите след покачване на лихвите на кредитите / netinfo

Без промяна са цените на имотите в Сливенска област през летния сезон. В момента най-предпочитано е новото строителство пред тухлените и панелните жилища. Не се очаква понижение на броя на сделките с имотите след покачване лихвите на кредитите. Това заяви пред Дарик брокерът Ирина Кандарашева. Тя заяви, че покачването на кредитните лихви и цените на имотите е плавно.

Поскъпването на имотите в региона е 10-15 % годишно, а в рамките на три-четири години лихвата на кредита се е покачила с около два пункта. Според брокера цените на имотите ще продължат да се покачват. Основната причина за това е голямото търсене.

Не се очаква и драстичен отлив на клиенти на пазара на недвижимите имоти, заради повишената цена на горивата. Цената на квадратен метър ново строителство в кварталите на Сливен е между 380-450 евро. В центъра квадратен метър ново строителство се продава от 450 до 700 евро.

Между 500 и 600 евро варира кв.м на старото строителство в центъра на града, а в кварталите един панелен апартамент от 64 кв.м. се продава за 55 хиляди лева, а двустаен тухлен от 30 – 35 хиляди евро.