Много нарушения на нормите за безопасни условия на труд констатира Инспекцията по труда в Сливен
Много нарушения на нормите за безопасни условия на труд констатира Инспекцията по труда в Сливен / netinfo

4 451 нарушения на трудовото законодателство са констатирани по време на проверки на Дирекция „Областна инспекция по труда” Сливен за първите шест месеца на 2007 година. Най много са нарушенията на нормите за осигуряване на здравословни и безопасни условия на труд на работниците.

Общият брой на тези нарушения е 3 430, което е 77,06% от всички констатирани нередности за първото полугодие. 1 018 броя са нарушенията на нормите на Кодекса на труда, регламентиращи наемането, използването и освобождаване на работна сила. Три са нарушенията на Закона за насърчаване на заетостта. Приложени са 4325 принудителни административни мерки. Основната мярка за въздействие и отстраняване на нередностите, е даване на задължителни за изпълнение предписания.

За шестмесечието са дадени 4 291 такива предписания. Има съставени актове за спиране на необезопасени машини, работни места и обекти за нарушаване на нормите за безопасни условия на труд и застрашаващи живота и здравето на работниците. Има случаи на работа на височина, без обезопасяване; опасност от поражения от електрически ток; необезопасени стълби, асансьорни шахти и други.