Мартин Славов заведе дело за уронване на престижа си
Мартин Славов заведе дело за уронване на престижа си / netinfo

Кандидатът за кмет за Сливен на левицата Мартин Славов внесе молба за образуване на наказателно производство срещу Румен Пасков в Районната прокуратура днес.

В молбата си Славов посочва, че на 12 октомври в сутрешния блок “Здравей, България”, предаван по Нова телевизия в рубриката “Коритаров лайф”, се проведе диспут между кандидатите за кмет на Сливен. В края на дискусията Румен Пасков Желев, който, според Славов, е криминално проявен, е направил изявление, че Славов дължи суми по банкови кредити и показал пред камерите извлечение от кредитния регистър.

Пасков също така е заявил, че Мартин Славов има огромни задължения, над 600 000 лв., към държавата за неплатени данъци и осигуровки. „Тези негови твърдения са по своя характер клеветнически и целящи дискредитирането ми в хода на предизборната кампания.

„Съгласно чл. 56 от Закона за кредитните институции, БНБ създава информационна система, съдържаща сведения за паричните задължения на клиентите към банките, като събраната информация може да се ползва при запазване на банковата тайна. Съгласно чл. 62, ал. V от същия закон, сведения, представляващи банкова тайна, могат да се получат само с изричното съгласие на клиента, или при определени условия след разрешение на съда”, заявява в молбата си Славов, и допълва, че в случая не е давал съгласие за разкриване на фактите и обстоятелствата, засягащи наличностите и операциите по банковите му сметки.

Разрешение за това не е давал и съдът. Въпреки това лицето Румен Пасков Желев е разполагал и използвал преднамерено извлечение от конфиденциалния по своя характер кредитен регистър. „Очевидно е, че е налице злоупотреба от неизвестно за мен длъжностно лице с информация, представляваща тайна, както и че то има достъп до нея по силата на своите служебни задължения и занятие.

Злоупотребата с нея, особено в настоящия момент на изострена политическа борба и предизборна кампания, представлява опасност за доброто ми име. Считам, че спрямо мен е извършено престъпление по чл. 145 от НК.

Поради това Ви моля да образувате наказателно производство, в хода на което да бъде разкрит извършителят на деянието, и да съдействате да му бъде наложено справедливо наказание.”, пише още Мартин Славов. Към жалбата той прилага удостоверения от НАП, че няма данъчни и други задължения към държавата.