Кукерите  на село Калчево откриха кукерските игри в община „Тунджа”
Кукерите на село Калчево откриха кукерските игри в община „Тунджа” / Община Тунджа

По стара традиция в село Калчево звъна на звънците, шума на хлопките, страшните маски и благословиите на кукерите, прогонваха злите сили от всеки дом и двор. За първи път в селото игра новосформираната детска кукерска група „Калчевчета”.

В нея участват 20 деца, като най-големият от тях е 14 годишния Станимир Велев, а най-малкия - Тервел Кабрански на 2.5 г. Костюмите на малките кукерчета са автентични, изработени от техните пра, пра баби, а хлопките - наследство от техните дядовци.

Преди да започнат да представят своя ритуал, малките калчевчета бяха благословени от големите кукери - да следват традициите на своите бащи и деди, на своя род и Родина, да сеят добро, да жънат добро, да благославят добро. Празникът продължи с ритуала оране-засяване-жътва и вършитба, пресъздаден от големите кукери - носители на златен медал от пернишкия фестивал „Сурва” 2014.

Официални гости на празника бяха кметовете на общините „Тунджа”и Ямбол Георги Георгиев и Георги Славов, заместник-кметовете на двете общини .

В приветствието си кметът Георгиев подчерта, че празникът „Кукеров ден”  поставя началото на поредицата кукерски празници в община „Тунджа” и на Международния маскараден фестивал „Кукерландия - 2014”.ика бяха кметовете на общините „Тунджа”и Ямбол Георги Георгиев и Георги Славов, заместник-кметовете на двете общини .

Кукерите  на село Калчево откриха кукерските игри в община Тунджа
netinfo

Той изрази задоволство, че най-малките граждани на общината тачат, уважават и пресъздават богатството на българския фолклор. „Създаването на най-младата кукерска група в община „Тунджа” е гаранция, че традициите в тунджанските села са живи, щом до бащата застава с гордост и неговият наследник”, сподели кметът Георги Георгиев.