Глушник
Глушник / областна администрация Сливен
Кукери прогониха злото в сливенското с.Глушник на традиционните "Маскарадни игри" в навечерието на Сирни Заговезни. Гости на празника бяха областният управител на Сливен Чавдар Божурски, както и областният управител на Търговище Митко Стайков, който е с корени от Глушник.

Глушник
областна администрация Сливен


Кметът на селото Димитър Петков и кметът на община Сливен Стефан Радев поздравиха участниците - групи от населеното място-домакин, от сливенските села Гавраилово, Младово, Жельо войвода, Горно Александрово, от с.Александрово, община Павел баня и др. Самодейните състави демонстрираха на площада как се посрещат кукери от стопаните на дома. Тази година бяха отправени и пожелания "Да сме работливи, грамотни и имотни". Бяха направени възстановки на различни обреди. Имаше "мечки", "дяволи" и оглушителен звън на чанове. Най-пъстри бяха костюмите на самодейците от сливенските села, най-тежки чанове на кръста носеха мъжете от с.Александрово, "страшни", както е според традицията, бяха маските на всички. Жури под председателството на етнолога доц.д-р Владимир Демирев оцени представянето на групите. Събитието имаше и благотворителен характер. Участници, гости и зрители имаха възможност да си купят сувенири. Постъпленията от продажбите ще бъдат вложени за довършването на православната църква в Глушник.

Глушник
областна администрация Сливен


Празника уважиха ръководителите на ДАНС, РУ на МВР, председателят на общинския съвет, общински съветници, кметове на населени места. Организатори на маскарадните игри са община Сливен, кметството в с.Глушник и местното читалище "Просвета 1935".  Областната администрация в Сливен си имаше свой човек сред участниците в кукерските игри - Женита Стайкова, която облече костюма наред с младежите от групата на селото-домакин. Женита е отскоро на работа в администрацията след спечелен конкурс.