Кольо Милев: Действията ни са подчинени на закона, няма опасност работата на общината да бъде блокирана
Кольо Милев: Действията ни са подчинени на закона, няма опасност работата на общината да бъде блокирана / Община Сливен

Няма опасност да бъде възпрепятствана нормалната работа на община Сливен и на общинската администрация в резултат на процедурата по налагане на запор от страна на фирмата "Булгейт" ЕООД. Социалните и здравни общински заведения,  както и всички плащания по делегирани държавни дейности, продължават в нормален ритъм. Гарантирани са и заплатите на служителите, заявиха от общината.

На 29 март 2012 г. Общинският съвет взе решение да прехвърли финансови средства, необходими за гаранция за спиране на изпълнението по обжалването на решение на Арбитражния съд, според което Община Сливен е осъдена да заплати 5,5 милиона лв. на „Бул гейт” ЕООД. Решението на Общинския съвет е  взето по предложение на кмета на общината и е продиктувано от необходимостта за прилагане на всички законови  възможности за защита на интереса на общината и гражданите й.

„Всички действия на Община Сливен са продиктувани от закона и от публичния интерес”, заяви кметът Кольо Милев. Според него това е единствената възможна реакция на един наследен проблем.

Изпълнителният лист за вземанията на „Бул гейт” към общината е издаден на 23 март 2012 г. Спазвайки законовия срок за обжалване, Община Сливен е подала молба пред Върховния касационен съд, с която се иска да бъдат спрени действията по образуваното изпълнително дело. В отговор дружеството  е пристъпило към запориране на банковите сметки на общината.

Съобразно законовия ред общината ще обжалва и тези действия в предвидения двуседмичен срок. В този период ще стане ясно и произнасянето на Върховния касационен съд по искането за спиране на изпълнението по арбитражното дело.  Тъй като Община Сливен е обжалвала по арбитражното дело пред ВКС, не може да има доброволно изпълнение на поканата за плащане.

От общинска администрация обявиха, че фирма „Бул гейт” ЕООД не е предоставила пълна документация за финансовите параметри на изискуемото от нея плащане, няма издадени първични документи, поради което не може и да има плащане на сумите. Арбитражното дело не е имало за предмет изпълнението на сключения договор за строителство, а само по отношение на неговото предсрочно прекратяване.

По повод задълженията към конкретните фирми, кметът поясни, че Общината ще бъде коректна с партньорите си след като по категоричен начин се установи, че работата е извършена качествено, в срок и отговаря на всички изисквания.

„Липсата на прозрачност води до подобни ситуации, ето защо инициирах преди седмица обсъждания по настоящата капиталова програма на общината и всички големи инфраструктурни проекти, като се формира група от граждански наблюдатели и експерти, която ще следи работата”, заяви Кольо Милев.