Коледно послание на Сливенски митрополит Иоаникий
Коледно послание на Сливенски митрополит Иоаникий / netinfo
Коледно послание на Сливенски митрополит Иоаникий
24614
Коледно послание на Сливенски митрополит Иоаникий
  • Коледно послание на Сливенски митрополит Иоаникий

РОЖДЕСТВЕНСКО (КОЛЕДНО) ПОСЛАНИЕ

ДО БОГОЛЮБИВИЯ КЛИР, ВСЕЧЕСТНОТО МОНАШЕСТВО И ВСИЧКИ ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЯНИ ОТ СЛИВЕНСКА ЕПАРХИЯ

"Христос се ражда - славете Го! Христос слиза от небесата - посрещнете Го! Христос е на земята - възнесете се! Възпявайте Господа, ти цяла земя! Люде, възпявайте Го с веселие, защото Той се прослави".

Катавасия I ирмос

РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО! Какъв свят ден! Какъв величествен празник! Какво духовно тържество! Денят е свят, защото освещава вярващите! Величествен, защото Божията сила е неизмерима! Радостен, защото ще бъде за всички човеци! /Лк.2:10/.

Ето как светата Църква възпява това дивно чудо: „Ликуват на небесата всички Ангели и човеците днес се радват, всичко живо се весели, заради Родилия се във Витлеем Господ и Спасител, защото секна всяка идолска измама и Христос царствува во веки." /И нине на литийните стихири/.

От Витлеем изгря Слънцето на Правдата, което озари боголюбивите. От Витлеем дойде истинското богопознание, което успокоява любознателните! От Витлеем дойде Чудният Съветник, Всемогъщият Бог, Князът на мира. /Ис.9:6/

Затова този празник е тъй велик, защото е празник, пълен с надежда за отрудените и обременените. /Мт.11:28/ Празник, който на¬сърчава колебливите! Празник, който отваря сърцата за милосърдие и снизхождение. Празник, който дарява истински мир и благоволение между човеците. /Лк.2:14/

Днес с благоговение прославяме Родилия се Христос! Покланяме се пред великата тайна! Коленичим пред Източника на нашия живот!

Христос слиза от небесата - посрещнете Го! Как слиза - необяснимо! Как се ражда - таинствено! Как Синът Божий става Син на Девица. /Тропар на Благовещение/. Как живя между нас пълно с благодат и истина. /Ин.1:14/

„Христовото Рождество, - казва Св. Василий Велики, - е Рождество на истинския Бог и затова пред Него трябва да благоговеем с мълчание."

Христос е на земята - възнесете се! Христос дойде на земята, за да очисти лукавото човешко сърце /Иер.:17:9/, да озари света със светлина¬та на познанието /Тропар на Рождество Христово/, да събуди заспали съвести, за да оживеят те за Бога в Христа Иисуса, нашия ГОСПОД /Римл. 6:11/

От опит знаем, че всички сме наранени от жилото на греха, боледува¬ме от неговите удари, страдаме от непослушание към Божията воля.

Как да се очистим ние човеците, облечени в плът? Защо трудно се отделяме от земята и бавно се насочваме към небето? Защо сме постоянни за земното оцеляване, а сме небрежни към вечните блага. Защо трудно вършим добро, а лесно правим зло? Христос ни дарява мир, а ние създаваме раздори! Христос ни учи на любов, а ние живеем в омраза. Христос ни дарява опрощение, а ние пребиваваме в ожесточение.

Изцели ни Господи, - и изцелени ще бъдем; спаси ни, - и спасени ще бъдем, защото Ти си наша хвала. /Иер.17:14/.

Колко е възвишено Христовото Рождество! Как невидимо се ражда в богопреданите. Как намира място в смирените. Как се вселява в кротките. Как услажда миролюбивите. Как утешава измъчените. Как възнаграждава изгонените заради правда. /Мт 5:10/ Как помилва милостивите. /Мт.5:7/

Възпявай Господа, ти цяла земя! Люде, възпявайте Го с веселие, защо¬то Той се прослави.

Рождественските песнопения са толкова вдъхновени, толкова привлекателни, толкова умилителни, толкова възвишени, че ние чувстваме своето недостойнство, да възпеем най-Достойния и най-Праведния - Богомладенеца Господ Иисус Христос.

Как да пеем Господня песен на чужда земя /Псл.136:4/, земя пълна с отмъщения и беззакония, на неправда и безредие. Защото човеците минават от едно зло на друго, всеки брат слага препънка другиму, и всеки приятел разнася клевета, всеки лъже приятеля си, и правда не говорят, ... лукавничат до умора /Иер.9:3-5/.

В тези празнични и мироспасителни дни, възпявайки и молейки се за доброто пред Благия Иисус, да забравим всичко непристойно и богопротивно и да се възрадваме на Рождество Христово с пълно сърце.

Прославят и възпяват Господа свещенослужителите, които живеят благочестиво, проповядват ревностно и не дават повод за съблазън в паството си.

Прославят Господа лекарите, които лекуват пациентите си така, както лекуват себе си.

Прославят Господа учителите, които не само обучават, но и възпита¬ват и с търпение изграждат моралния образ на учениците.

Прославят Господа съдиите, които наказват виновните, а оправдават невинните.

Прославят Господа родителите, които предпазват децата си от злото.

Прославят Господа управляващите, които имат честни съветници и благородни помощници.

Прославят Господа богатите, когато дават милостиня според силите си.

Прославят Господа бедните, които не роптаят и не завиждат.

Прославят Господа всички добронамерени, доброжелателни и добри наставници.

Да се поучим от думите на блажени Теодорит Кирски, който ни поучава така: „Погледни бедното пребиваване на Този, Който обогатява небето, погледни яслите на Седящия върху херувими; погледни земната Му нищета, размисляйки за небесното Му богатство. Богатият на милост Бог е обеднял, за да се обогатим ние с Неговата нищета и затова е бил положен в ясли Небесният Цар, за да се научим на Неговата доброволна нищета и смирение". С вяра и любов да отправим надежден поглед към Богочовека и Спасителя на човешкия род и да тържествуваме подобно на Ангелите, които непрестанно възпяват Божията слава.

Сърдечно поздравявам всички свещенослужители, църковнослужители, служители при Св. Сливенска Митрополия и православните християни от Сливенска епархия с пресветлия празник на Христовото Рождество и честитя Новата 2010 година с пожелание за телесно и духовно здраве, много успехи и благи дни!

 

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО!

ЧЕСТИТА НОВА ГОДИНА! АМИН!

 

25 декември 2009 г.

гр. Сливен

+ Сливенски Митрополит

Иоаникий