Кметът на Новачево благодари за укрепеното свлачище край селото
Кметът на Новачево благодари за укрепеното свлачище край селото / Община Сливен, архив

 

 

Благодарствено писмо получи кмета на Сливен Стефан Радев за предприетите действия за ликвидиране на свлачището край Новачево. Кметът на селото Редви Ходжев благодари за незабавното съдействие на Община Сливен за справяне с проблема. "С Вашата подкрепа на 18 ноември 2016 година ние успяхме да приключим възстановителните дейности.

Пътят вече е безопасен и му се радват не само жителите на село Новачево, но и от съседните села. Вярваме, че и в бъдеще ще срещаме разбиране и подкрепа от Ваша страна при осъществяване на дейностите за подобрение на инфраструктурата на селото", пише в благодарственото писмо.

Свлачищният процес се активизира на 6 май тази година след обилни дъждове. По сигнал на кмета на село Новачево Редви Ходжев екип от Община Сливен направи незабавна проверка, която установи пропадане на пътното платно с дължина около 15-20 м., а процесът на изнасяне на земната маса продължаваше да работи видимо и активно. След нея по заповед на кмета на община Сливен Стефан Радев бяха извършени огледи на място от комисия с участието на представители на „Геозащита" ЕООД - Варна и Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението" - Сливен.

В резултат на възникналата критична ситуация беше въведен в изпълнение Общинският план за защита при бедствия. Незабавно беше възложено поставяне на вертикална пътна сигнализация, указваща възникването на естествени препятствия по платното за движение.

Съгласно препоръките на геозащитното дружество, започнаха спасителни и спешни неотложни аварийно-възстановителни работи по овладяване на процеса, включващи отвеждане на повърхностните води до съществуващия водосток чрез възстановяване профила на отводнителната земна канавка, осигуряване минимален обхват на пътното платно за временно еднопосочно преминаване, включително със застъпване на канавката след затръбяване, оформяне в земен профил канавка за отвеждане на дрениращата вода и дренажна укрепителна призма с едроломен камък. Свлачищният процес е овладян. Вредното въздействие на водите е ограничено. Пътната връзка е възстановена. Ликвидирана е критичната ситуация от прекъсване на основната пътна връзка.

Към момента движението по общински път Бяла - Новачево се извършва нормално и без проблеми.