Изтича срокът за подаване на декларация образец 6 от самоосигуряващите се лица
Изтича срокът за подаване на декларация образец 6 от самоосигуряващите се лица / DarikNews.bg, архив

6  878 са самоосигуряващите се лица с активна регистрация в офиса на НАП - Сливен, които имат още няколко работни дни да подадат декларация образец 6. Срокът за подаването на декларацията изтича на 30 април. Това е и срокът, в който самоосигуряващите се лица са задължени да представят таблица 1 и  таблица 2 от Справката за окончателния размер на осигурителния доход към данъчната декларация по чл. 50 за 2014 г. Въз основа на данните, декларирани в тези таблици, се определят окончателният размер на месечния осигурителен доход, както и годишният осигурителен доход, върху който се довнасят осигурителните вноски.

В декларация образец 6 самоосигуряващите се лица отразяват сборът от дължими авансово осигурителни вноски през годината и тези, дължими при определянето на окончателния размер на осигурителния доход. Декларацията се подава в териториалната дирекция на Националната агенция за приходите по постоянен адрес.

Най-лесно самоосигуряващите се лица могат да подадат декларация образец 6 с персонален идентификационен код, уточняват от приходната агенция. ПИК се издава в офиса по постоянен адрес на физическите лица безплатно и безсрочно.

 

До 30 април самоосигуряващите се лица трябва да внесат и окончателните осигурителни вноски за социално и здравно осигуряване.