Изложби за Кукерландия в село Кабиле
Изложби за Кукерландия в село Кабиле / Дарик Сливен, архив

Няколко изложби са подредени в с. Кабиле, където в първия ден на фестивала Кукерландия, 24 февруари от 15.00 ч., ще започне дефилето на кукерите. Те могат да бъдат видени в читалището на селото.

Фотоизложбата „Кукерска импресия” е дело на двама турски фотографи - Недрет Бензет и Ариф Текин. Тя показва фотоси, направени по време на миналогодишното издание на Кукерландия, съобщават от пресцентъра на община „Тунджа”.

Недрет Бензет е роден в с. Армутверен, Къркларели, Турция, където е живял до 1996г.  Странджанското село Армутверен е близо до границата с Малко Търново. От 1986 г.се занимава с художествена фотография. Реализирал е 6 самостоятелни изложби в Къркларели. През 2011г. е открил самостоятелна изложба в Бургас. Участвал е в   колективна изложба с фотографи от България и Турция.

Ариф Текин е завършил Педагогически университет. Работил е като учител. Завършил е фотографска школа в Анкара в клуб „Афсад”. Сега е президент на фотографският клуб в Къркларели.

Втората изложба е „Кукери – детски рисунки и маски” и има за основна тема маската, като емблематична част от маскарада.  Страховитите ликове са нарисувани от клубовете по рисуване, приложни изкуства и приказен свят при Общински център за изкуство и извънучилищна дейност „Тунджа” в с. Кабиле. В тях  вземат участие деца от селата Ботево, Завой, Крумово, Роза, Бояджик, Кукорево, Дражево, Веселинаво, Скалица и Кабиле.

Третата  изложба е под надслов „Кърпата” и представя кърпи с различно предназначение, ръчно изработени от майсторките в с. Кабиле. Тази изложба е част от етнографската сбирка с предмети за бита, костюми и снимки, която също ще бъде подредена за празника.