Иванка Денева представи поезията си в Нидерландия
Иванка Денева представи поезията си в Нидерландия / Личен Архив

В един от значимите културни центрове на Холандия и световно пристанище – Ротердам, бе представено поетичното творчество на писателката Иванка Денева от Сливен.

Авторката, която създава  белетристични и поетични произведения,  както и театрална и литературна критика, гостува преди две години и в интелектуалното средище Лайден.
Културната  инициатива  тази година се състоя в катедралата на Ротердам „Св. св. Лаурентий и Елизабет”, където присъстваха представители на българската общност, холандци и  испаноговорящи почитатели на словото.

С оглед мястото на събитието, мултикултурната среда и приобщаване на присъстващите към темата за вярата, надеждата и любовта, д-р Иванка Денева прочете на български език “Химн на християнската любов” (гл. 13 из Първо послание на св. апостол Павел към коринтяните), който те чуха в превод и на испански език.

Творческата биография на писателката бе представена билингва (на английски и испански езици). Прозвучаха на испански поетичните строфи на авторката в превод от Виолета Бончева), разкриващи отношението към любовта и творческото начало и представяни в редица международни издания.

Поетични произведения и биографична справка на Иванка Денева са публикувани в Световната испаноезична антология на поетите от XXI век,  (Мадрид, Испания, 2011). Писателката отскоро членува и в Международното движение „Поети на света” (2013 г.), със седалище Чили. Член е на Съюза на българските писатели – София.