Информационна кампания „Близо до хората от третата възраст” срещу измамите
Информационна кампания „Близо до хората от третата възраст” срещу измамите / Дарик Сливен, архив

Във връзка със зачестилите измами в град Сливен през последния месец полицейски служители от Областната дирекция на МВР в Сливен ще започнат лични срещи с възрастни хора, за да им предоставят информация за различните видове измами и схеми, по които действат измамниците.

Срещите ще се провеждат в пенсионерските клубове в града и кметствата в малките населени места в региона. Полицейски инспектори, инспектори от сектор „Противодействие на икономическата престъпност” и психолог към института по психология на МВР ще разясняват на  хората механизма и сценариите, по които измамниците действат и как трябва да се реагира в такива моменти.

Ще бъдат съветвани как да преодолеят първоначалния шок при телефонните измами, каква да бъде реакцията ми, когато непознат позвъни на врата и иска да влезе в дома им; ако ги срещнат на улицата и им предложат изгодна сделка.

Целта на информационната кампания е възрастните да се научат сами да се предпазват  и да не стават лесни жертви.

Само преди дни възрастна жена бе измамена с 10 000 лева уж за саниране на жилището й, а на 21 ноември в полицията постъпиха 4 сигнала за опити за телефонни измами, като единият бе успешен и възрастна жена "изгоря" с 4 000 лв.