И в Сливен болни животни от „Син език”
И в Сливен болни животни от „Син език” / Dariknews, Архив

Има потвърждение за животни, болни от „Син език” в котелското село Ичера, както и  със съмнения в повече от 10 кметства на територията общината и особено по границата с общините Котел и Твърдица. Това стана ясно на провелото се вчера е извънредно заседание на общинската епизоотична комисия в Сливен.

Апелира се към стопаните да спазват стриктно забраната за паша само през светлата част на денонощието, а при смъртни случай животните да се предават единствено за екарисаж, като бъде потърсена незабавно помощ от Областната дирекция по храните в Сливен на телефон 044 624941 или на телефон 0886854253 - д-р Дренски, както и да не загробват животните в землищата на населеното място.

„Син език” е вирусно заболяване по преживните животни с разпознаваема клинична картина и причинява повече от 70 % смъртност при овцете. Причинителят за болестта са летящи насекоми, папатаци (куликоиди), които имат благоприятна среда при температури над 10 градуса и висока влажност на въздуха. Вирусът на „синия език” не причинява заболяване при хората, но щетите за стопаните може да са огромни.

При съмнения или наличие ОДБХ следва да извърши обработка на стопански сгради, обори, помощни помещения с препарата „циперметрин форте” с дълъг карантен период от 28 дни, но самият препарат не е подходящ за лактиращи (млекодайни) животни, допълни д-р Данчева от Общинска администрация.