Драматичен театър
Драматичен театър / ДТ Стефан Киров Сливен
Най-нашумелите заглавия от българския театрален афиш предлага на сливенските зрители тазгодишният Есенен театрален салон 2017. В програмата се открояват  ярки заглавия и звездни артисти, номинирани или наградени с Икари, преплитат се жанрове, блестят драматургични текстове. Тук са театрализираните „Трънски разкази“  на Петър Делчев, пиеса на Михаил Булгаков, интерпретирана от Теди Москов, нашумелият спектакъл „Името“ на Сатиричния театър, моноспектакъл по Маркес на Мария Сапунджиева. Тук е и една пиеса за любовта на обикнатия от театралната общност френски драматург Ерик-Еманюел Шмит, продукция на Сливенския драматичен театър. С премиерата на „Тектоника на чувствата“ на 14 септември  театърът открива тазгодишната есенна театрална панорама. В представлението с режисьор Недялко Делчев участват звездите на българския театър и кино Стефка Янорова, Стефан Вълдобрев и Пламена Гетова, талантливите момичета на Сливенския театър Вяра Начева и Николина Велчева, ученикът от Чинтуловата гимназия Ивайло Киров.

Актьорът Ивайло Христов е носителят на  наградата „Добри Чинтулов“

В номинирания за ИКАР спектакъл „Вълци“ на Пловдивския драматичен театър на 18 септември публиката ще види Герасим Георгиев-Геро, Добрин Досев, Ивайло Христов. В него българинът от забележителните разкази на Петър Делчев се опитва да се спогоди едновременно и с Вълка, и с Бога. Спектакълът на режисьорката Диана Добрева е огледало на духовното осакатяване, на лутането в търсене на Бог, на човешкото отчуждение, разказвайки увлекателно за срутените мостове между живи и мъртви и за стените, с които се обграждаме.

Топрежисьорът Теди Москов отново посяга към текст на Михаил Булгаков, поставяйки във Варна пиесата му „Пурпурният остров”. На 20-ти септември, на Есенния театрален салон в Сливен, ще видим поразителната прилика на островитянската държава с днешна България. Това е земен рай с неизброими съкровища, с които държавата не знае какво да прави! В репетицията на една пиеса, представяща объркана историческа епоха, са събрани игрите и интригите на живота, борбите за надмощие и приспособяването към властта. Въпросът е: дали проблемът на епохите не е генетичен?

Сатиричният театър гостува на Есенния театрален салон с комедията на Матийо Делапорт и Александър дьо ла Пателиер „Името”. Артистите в представлението на Здравко Митков, с „Икар 2017“ за най-добър спектакъл, са Николай Урумов, Михаил Билалов, Богдан Казанджиев, Ирина Първанова и Ана Вълчанова, номинирана за поддържаща женска роля. Комедията на Делапорт и Дьо Ла Пателиер достига своя театрален триумф през 2010-2011 г. в Париж, с 250 представления и 6 номинации за наградите „Молиер“. Колко тайни могат да бъдат разкрити от ордьовъра до десерта на една вечеря публиката ще узнае на 21 септември.

Театър
ДТ Стефан Киров Сливен



Мария Сапунджиева в необичайна светлина ще видим  в моноспектакъла „Едно танго с Маркес“ на 27-ми септември, в салона на читалище „Зора”.  Представлението е по пиесата на Габриел Гарсия Маркес „Любовна диатриба срещу един седнал мъж“. Едно танго с Маркес" е спектакъл, който задава тревожни въпроси за съдбата на днешния  човек. В режисьорския прочит на Бойко Богданов има магически реализъм, екзестенциална драма, танго и фламенко.

След като падне завесата на Есенната театрална панорама, на 28 септември актьорът Михаил Илийков ще отбележи в театъра своя 75-годишен юбилей.