Обявиха грипна епидемия в Монтана
Обявиха грипна епидемия в Монтана / Дарик - архив
В община Сливен е обявена грипна епидемия – съобщава директорът на РЗИ-Сливен д-р Петя Балулова в писмо до областния управител Чавдар Божурски. Основание за обявяване на епидемията е повишената заболяемост от остри респираторни заболявания и грип през изминалата седмица в сравнение с предходната. 

Със заповед на д-р Балулова от 29 януари 2018 г. са разпоредени противоепидемични мерки на ръководителите на лечебните и социалните заведения, началника на РУО и кмета на общината.  Сред разпоредените мерки е при нужда да бъде разширен легловия капацитет на отделенията по инфекциозни болести, детски болести, пулмология и фтизиатрия в областната болница за сметка на други отделения, в лечебните заведения да не се допускат на работа заболели лица от персонала.

Прекратяват се плановите операции и свижданията, преустановяват се плановите консултации на здрави бременни жени и кърмачета, както и всички профилактични прегледи и имунизации.  В училищата спират временно масовите мероприятия, а при отсъствие на повече от 30 процента от учениците поради заболяване от грип и остри респираторни заболявания директорите се задължават своевременно да информират началника на РУО.  В детските заведения на територията на общината персоналът задължително трябва да изтолзва марлени маски, които да се подменят на четири часа.

От РЗИ препоръчаха на началника на РУО временно да бъдат прекратени учебните занятия в училищата в община Сливен от 30 януари до 2 февруари включително.

Към 29 януари в останалите три общини от Сливенска област – Котел, Твърдица и Нова Загора, заболяемостта е под епидемичните стойности.