Европейска „Нощ на учените” в Сливен и Ямбол
Европейска „Нощ на учените” в Сливен и Ямбол / netinfo

Европейската „Нощ на учените" ще бъде отбелязана в Сливен, съобщи за Дарик астрономът Иванка Гецова. Вече пета година, в края на септември, европейските страни организират прояви, с които популяризират научните постижения и занимания с наука сред младите хора.

През 2009 година акцентът е поставен върху астрономията, тъй като годината е обявена от ООН за Международна година на астрономията. По този повод в Сливен от 19 часа в сградата на ПМГ „Д. Чинтулов", ще се проведе беседа на тема „Къде са звездите?". Ще бъде засегната темата за светлинното замърсяване и ползата от изгасването на ненужните светлини.

От 20 часа - при ясно време, на площад „Хаджи Димитър", членове на астроклуб „Проксима", ще изнесат телескоп за наблюдение на Луната и Юпитер.

Ямбол е сред десетте български града, които ще се включат в  Европейската "Нощ на учените" 2009. Организатор и домакин на събитието в града е Националната астрономическа обсерватория и планетариум - Ямбол . "Нощта на учените"ще се проведе от 18,00ч. до 24,00ч. днес в залите и наблюдателната площадка на Национална астрономическа обсерватория и планетаруим.

В програмата са предвидени физични и астрономически демонстрации, астрономически наблюдения, онлайн връзка с учени от чужбина и с възпитаници на ямболската обсерватория, изложби, представяне и награждаване на проектите от конкурса „Аз, компютъра и астрономията" и др."Нощта на учените" в Ямбол ще завърши с парти под звездите за малки и големи.