Една трета от случаите на спешните отделения не са спешни
Една трета от случаите на спешните отделения не са спешни / netinfo

Наболелите проблеми в здравеопазването и предстоящите промени от първи януари 2011 г. са били обсъдени на заседание на Асоциацията на директорите на областните болници в страната, в което е участвал и директорът на МБАЛ „Д-р Иван Селимински"- Сливен д-р Васислав Петров. Един от най-важните обсъждани въпроси е бил свързан с организацията на хемодиализната помощ.

Според промяната, наложена от Закона за бюджета на здравната каса, всички доставки на консумативи и медикаменти за дейността хемодиализа ще преминат към болниците. Освен това лечебните заведения ще поемат и транспорта на диализноболните. В момента тази дейност се извършва от спешните центрове. Д-р Петров се надява, че цените, които сега се формират, ще бъдат достатъчни за поемането на дейността. Друг разискван проблем на срещата на директорите на областните болници е организацията на неотложната и спешна помощ от догодина.

В бюджета на здравната каса са отделени средства, които ще се насочват към общопрактикуващите лекари, които би трябвало да оформят групови практики, за да поемат дежурствата в нощните часове и празничните дни. Д-р Петров заяви, че подобна организация в Сливен отдавна е създадена, но няма много групови практики.

„Проблемът е, че през нощта и празничните дни няма работещи лаборатории и рентгени от доболничната помощ. Така или иначе се налага пациенти, имащи нужда от спешни изследвания, да се насочват към нашата болница. Остава голям проблемът и с неосигурените пациенти, които няма кой друг да поеме, освен спешните отделения" - обясни д-р Петров.

Статистиката сочела, че само една трета от случаите, преминали на ден през спешното отделение, са били спешни. Това са пациенти с висока температура, някакво неразположение, за което личния лекар може да даде съвет как да се лекува. Според директора на сливенската областна болница, много трудно, поне в първите няколко месеца и година, ще бъде пренастройването на неосигурените болни и навика на хората да отиват в спешното отделение.