/ iStock/Getty Images
Двама учители от различни училища в Сливен са дали положителен резултат при направените изследвания с PCR-тестове в последния работен ден от миналата седмица, съобщиха от Областна администрация.

Епидемиологичните проучвания за установяване на контактните им лица продължават. Сред заболелите са лекар и две медицински сестри от болничната помощ. Шест лица са се заразили в пет семейни огнища в Сливен и Твърдица, като контактни на по-рано установени случаи. Общият брой на диагностицираните лица в областта е 65.

През последното денонощие са починали трима болни. Пациент на 71 години със сърдечно заболяване и двама души на 62 и на 74 години от социалния дом в Твърдица, с различни придружаващи заболявания. Областният кризисен щаб изказва съболезнования на семействата и близките.

Активните случаи към момента са 731 в областта. Болните са жители на 56 населени места, сред които са и градовете – центрове на общините. 815 души са под карантина, повечето като положителни за коронавирусни инфекции, чието лечение се провежда в домашни условия, под наблюдението на личните лекари. Чакат се резултатите от 26 проби – 23 са на лица със симптоми, останалите – на медицински персонал.

През последното денонощие институциите, ангажирани с контрола за спазване на противоепидемичните мерки, са извършили 104 проверки. От ОДБХ са посетили 7 търговски обекта и 2 склада на едро, съставено е едно предписание за неправилно носене на предпазни маски. Трудовите инспектори от ДИТ са осъществили 10 проверки в предприятия. В три от тях са открити нарушения на мерките и са съставени задължителни за изпълнение предписания.

Осем са проверките на РЗИ, като 4 от тях са извършени съвместно с РУ на МВР в Нова Загора. Няма констатирани нарушения. Останалите проверки са извършени от Районните управления на МВР в Сливен, Нова Загора, Котел и Твърдица. В Сливен и Нова Загора са проверени 7 нощни клуба. Установено е, че в изпълнение на мерките не работят. При всички проверки, извършени от МВР след 23 часа в областта, е констатирано, че няма работещо заведение за хранене или развлечение. В Сливен са проверени 7 автобуса, в Нова Загора – 1. При проверките са съставени 29 предупредителни протокола и 17 акта за неносене на предпазни маски.