/ Георги Димитров
На територията на Сливенския многомандатен изборен район се очаква да има машинно гласуване в около 250 секции, а в над 40 – само с хартиени бюлетини. Точното разпределение тепърва предстои след становище на ЦИК.

За отпечатване са поръчани 176 000 бюлетини.

От доставчика на машините за гласуване и екипа за поддръжката им ще се изисква техниците да бъдат разпределени в секции, намиращи се на близко разстояние. Това ще позволи при възникване на технически проблеми да има бърза реакция.

Получените в РИК сигнали за нарушение на изборния закон в деня на гласуването ще бъдат препращани по компетентност в ОД на МВР и прокуратурата.

Организацията на изборите на 11 юли обсъдиха на среща областният управител на Сливен Минчо Афузов с председателя на Районната избирателна комисия Росица Тодорова, нейните заместници и секретаря.

Минчо Афузов дискутира възможностите да се проведе обучение на гражданите за гласуване с машини. Ще бъде внесено питане в ЦИК за предоставянето на симулационни машини, които да бъдат използвани за тази цел.

На 16 юни ще е следващата среща на областния управител с ръководството на РИК. На нея ще бъдат поканени началникът на „Охранителна полиция“ в ОД на МВР и представителите, ангажирани с доставката и поддръжката на машините за гласуване. Ще бъде обсъдена организацията за транспортиране на бюлетините и машините в избирателните секции.
 
 
Областна администрация Сливен