/ БТА
Водачът на листата на ГЕРБ-СДС в Кърджали Цвета Караянчева е поискала от ЦИК да се проведе експериментално машинно гласуване в секции по избор на територията на област Кърджали, съобщава пресцентърът на ГЕРБ.

В писмо до председателя на комисията Камелия Нейкова тя се аргументира с многобройните сигнали и запитвания на граждани, отправени към нея по време на обиколките й в региона.

Тома Биков: Изключително притеснени сме за организацията на изборите

"Хората са притеснени, че гласуването с машина силно ще затрудни процедурата в отдалечените кметства, населени предимно с възрастни хора с нисък образователен ценз, и няма да позволи на всички желаещи да упражнят правото си на вот, което би било сериозно нарушение на избирателните и гражданските им права", посочва Караянчева. Имало и опасения, че твърдението на ЦИК за възможност над 70 души да гласуват с машина в рамките на един час, е силно надценена.

"В този смисъл, с цел по-добра организация на изборния процес и преодоляване на страховете на хората, моля да осигурите устройства, с които да бъде извършено тестово гласуване в случайно подбрани секции на територията на област Кърджали", се казва в писмото на Караянчева.